Pisałam ostatnio, że naszymi ulubionymi ciastami na lato są różne biszkopty z galaretką i owocami. Nasz najnowszy hit to rolada z galaretką. Dziś łatwiejsza odmiana tego ciasta – rolada z musem jagodowym. Zmiksowane jagody z żelatyną łatwiej zwijają się z roladą niż zwykła galaretka. A efekt? Rolada jest lepsza i bez sztucznych barwników.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki zmiksowanych jagód
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- cukier do smaku
- puder do oprószenia rolady
- listki melisy do ozdoby
Wykonanie:
Prostokątną formę o rozmiarach 25×40 cm posmarować masłem i wysypać bułką (zamiennie mielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe).
Włączyć piekarnik na 180 °C.
Mąkę z proszkiem przesiać.
Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do ubitych dodawać partiami cukier, po każdej porcji dokładnie miksując. Ubijać do uzyskania lśniącej, gęstej masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką, przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy, wyrównać i piec 15 -20 minut na złoty kolor (nie za długo, rolada będzie się kruszyć i pękać).
W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony, gorący biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i od razu zwinąć razem ze ściereczką (wzdłuż krótszego boku). Wystudzić.
Przygotować owoce – umyć, osuszyć i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić i dodać do musu.
Rozwinąć roladę, posmarować gęstniejącym musem. Ponownie zwinąć (tym razem bez ściereczki :)). Schłodzić (2-3 godziny w lodówce). Przed podaniem można posypać pudrem i ozdobić listkami melisy. Inne wersje podania ciasta? Wierzch posmarować bitą śmietaną i ozdobić owocami.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
W tle rolady laurencja :).
Inne ciasta na lato z galaretką: