Domowe paluszki rybne

Czemu dzieci uwielbiają takie jedzenie jak paluszki rybne? Ktoś powie – nauczyłaś kobieto, to masz! Nic bardziej mylnego! Nauczyło przedszkole (tak, trzylatkom serwują takie „specjały”). A czytaliście skład gotowych paluszków rybnych? Nie? A to taka ciekawa lektura :). Dlatego odpowiedzią Artura na zachcianki dziecięce, są domowe paluszki rybne. Przygotowane z filetów rybnych w panierce z maki ryżowej i płatków kukurydzianych. Uwaga! Robiliśmy paluszki glutenowe i…są gorsze.

domowe paluszki rybne_ryba panierowana_ryba smażona_domowy wyrób

Składniki:

  • 500 g fileta z pstrąga
  • 2 małe jajka
  • mąka ryżowa do panierowania
  • zmielone drobno płatki kukurydziane (ok. 5 garści przed mieleniem)
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Z fileta wyjąć dokładnie ości, ściągnąć skórę (najlepiej podwadzając ostrym nożem). Posolić, lekko oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Podzielić w poprzek na 2 cm kawałki. Panierować po kolei w mące ryżowej, roztrzepanym jajku i zmielonych bardzo drobno płatkach. Smażyć na maśle klarowanym z obu stron na rumiano. Osączyć z nadmiaru tłuszczu.

U nas sosem jogurtowym (surowy ogórek + czosnek + koperek + sól, sok z cytryny) i młodymi ziemniakami z koperkiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

domowe paluszki rybne_ryba panierowana_ryba smażona_domowy wyrób

Inne dania rybne:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato  sałatka z wędzonym pstrągiem i bobem_sałatka z rybą_lekkie danie  łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *