Wiśnie w rumie

Z cyklu luksusowe przetwory – wiśnie w rumie. Aromatyczny, słodki, wspaniały prezent, dodatek do ciast, deserów urodzinowych, imieninowych. Dla mnie rewelacja!

wiśnie w rumie_przetwory z wiśni_domowe przetwory_luksusowe przetwory

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1/2 l rumu (u mnie Stroh)
  • 0,5-1 kg cukru (w zależności jak słodkie lubicie przetwory)
  • ew. spirytus (jeśli używam słabszego rumu, dodaję)

Wykonanie:

Wydrylowane wiśnie zasypać cukrem i zalać rumem. Można przez pierwsze dni mieszać, by cukier się rozpuścił. Po 2-3 tygodniach sprawdzić moc i smak nalewki i ew. dodać spirytus czy dosłodzić.

Gotowe do spożycia już późną jesienią, ale szlachetnieją z czasem.

Uwaga: Jeśli zdecydujecie się na rum o mniejszej zawartości alkoholu i mniej cukru, trzeba kontrolować czy wiśnie nie stają się winne. Jeżeli tak, dolać spirytusu i ew. dosypać cukru. Stroh ma 70 % więc nie mam tego problemu. Jeszcze jedna uwaga. Wiśnie nie mogą wystawać ponad płyn (będą się psuć).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

wiśnie w rumie_przetwory z wiśni_domowe przetwory_luksusowe przetwory

Akcja w wiśniowym sadzie 2016_wiśnie w rumie

Inne luksusowe przetwory z wiśni (takie na prezent):

wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  konfitura z wiśni z zielonym pieprzem_domowa konfitura_niespotykane przetwory  wiśnie kandyzowane_przetwory z wiśni_domowy wyrób  czekowiśnia_przetwory z wiśni_wiśnie z czekoladą

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *