Obowiązkowe ciasto na lato. Nieodłącznie kojarzy się z wakacjami. Lekkie, niskokaloryczne, można go przygotować z różnymi owocami. Moja dzisiejsza wersja to: cienki blat biszkoptowy, pianka jagodowa i jagody w galaretce.
Składniki biszkoptu:
- 2 małe jajka
- 1/4 szklanki cukru/ksylitolu
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki wierzchu:
- 1/2 kg jagód
- 2 galaretki z owoców leśnych
- 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie biszkoptu:
Formę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przykładając papier wzdłuż dwóch boków (nie smarować masłem).
Włączyć piekarnik na 170-180 °C.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka lekko roztrzepać widelcem.
Białka ubić, na najwyższych obrotach miksera, ze szczyptą soli. Ubijając dodawać w niewielkich porcjach cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia cukru. Zwolnić obroty miksera. Dodać powoli żółtka. Miksować do połączenia składników. Wyłączyć mikser i dodać delikatnie mieszając mąki.
Przełożyć ciasto do foremki, wyrównać, piec ok. 30 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć piekarnika i rzucić w foremce z wysokości ok. 50 cm na podłogę. Ostudzić w foremce.
Zimny okroić nożem i wyjąć z foremki.
Wykonanie pianki:
Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Drugą w 3/4 szklanki wrzątku. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Podgrzać (nie gotując), przestudzić.
Jagody umyć, osuszyć. Część zmiksować, tyle by otrzymać 3/4 szklanki musu.
Mleko ubić, dodać ubijając galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, żelatynę i mus jagodowy. Masę położyć na biszkopcie. Całość włożyć do lodówki, by pianka stężała.
Na piance ułożyć jagody i zalać je tężejącą galaretką (tą rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody).
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z jagodami:
Tort bezowy stracciatella z jagodami
Inne ciasta z galaretką: