Zakręcone jagodzianki

Zakręcone jagodzianki_drożdżówki z jagodami_bułki z jagodami_ślimaczki z jagodami

Jagodzianki – obowiązkowe bułeczki w sezonie jagodowy. Dzisiejsze są „zakręcone” i bogato nadziane jagodami, oprócz tego pulchne, lekko cytrynowe – pyszne!

Na blogu pojawiły się już inne jagodzianki:

Mamine jagodzianki

Jagodzianki

Składniki ciasta:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 małe jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 7,5 dag rozpuszczonego masła
  • ok. 1/2 szklanki letniego mleka + 1 łyżka
  • 2 dag drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 400 g jagód
  • 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru. Dodać 2-3 łyżki letniego mleka i tyle mąki, by całość miało gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut do podrośnięcia.

Mąkę przesiać, dodać do niej sól, letnie mleko, rozpuszczone i letnie masło, jajka, cukier oraz rozczyn. Całość wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 – 2 godzin.

W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie. Umyte i osuszone jagody wymieszać z cukrem i mąką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, rozłożyć na nim nadzienie i zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokroić na 15-16 równych części.

Przygotowane bułeczki układać na blasze, wyłożonej papierem, zawinięciem (ślimakiem) do góry. Zostawić do napuszenia na ok. 30 minut. Posmarować mlekiem.

Piec 15-18 minut w temperaturze 200-220 °C.

Przygotować lukier. Cukier wymieszać z odrobiną soku cytrynowego, tak by całość miała gęstość śmietany. Lukrem polukrować przestudzone bułeczki.

Bułki najlepsze są jeszcze ciepłe ze szklanką mleka lub kakao.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Zakręcone jagodzianki_drożdżówki z jagodami_bułki z jagodami_ślimaczki z jagodami

Inne jagodowe specjały:

ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  jagodzianki_bułki z jagodami_drożdżówki z jagodami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *