Agrest w syropie

Agrest w syropie to główny składnik niedawno „odświeżonego” przeze mnie dania – potrawki z kurczaka z agrestem. Oprócz tego świetnie się sprawdza jako dodatek do kaszy manny, budyniu, owsianki. Więc…pora na przetwory, póki sezon trwa.

agrest w syropie_słodkie przetwory_domowe przetwory_owoce w syropie

Składniki (na 4 słoiki):

  • 1 kg agrestu
  • 3 szklanki cukru
  • 3 szklanki wody

Wykonanie:

Agrest umyć obrać z szypułek. Włożyć do słoików. Wodę zagotować z cukrem, zalać nią owoce. Zakręcić i pasteryzować 20 minut. Słoiki wyjąć, dokręcić, postawić do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do wystudzenia.

Znajdź mnie na fb.

agrest w syropie_słodkie przetwory_domowe przetwory_owoce w syropie

Inne przetwory lata:

galaretka z czerwonych porzeczek_tradycyjne przetwory_dżem z czerwonych porzeczek_słodkie przetwory  dżem z czarnych porzeczek_dżem tradycyjny_słodkie przetwory  dżem malinowy_słodkie przetwory_domowe przetwory  Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *