Potrawka z kurczaka inaczej – z dodatkiem agrestu. Delikatne, słono-słodko-kwaśne danie obiadowe. Do niego ryż i warzywa na parze z sosem jogurtowym lub bułką. Codzienny – niecodzienny obiad.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 3-4 marchewki
- kawałek selera
- mała pietruszka
- kawałek pora
- mała cebula (pomijam)
- kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy
- sól
- 1 kopiasta łyżka mąki
- 1 łyżka zimnego masła
- 100-150 ml kwaśnej śmietany
- słoik agrestu w syropie (ew. kompot agrestowy)
- koperek
Wykonanie:
Udka obrać ze skóry. Włożyć do garnka razem z przyprawami i włoszczyzną i zalać gorącą wodą (ok. litra). Jeśli marchewka jest młoda, dodać ją później (dzięki temu nie będzie się rozpadać). Gotować do miękkości.
Wyjąć ugotowane warzywa i mięso. Marchew pokroić w plasterki, kurczaka na części.
Zimne masło wymieszać z mąką, dodać do wywaru (jeśli pojawią się grudki, całość przetrzeć przez sito). Zagotować. Dodać śmietanę (najpierw hartując, by się nie zważyła), mięso, marchewkę, osączony z syropu agrest.
Przed podaniem oprószyć koperkiem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z kurczaka: