Potrawka z kurczaka z agrestem

Potrawka z kurczaka inaczej – z dodatkiem agrestu. Delikatne, słono-słodko-kwaśne danie obiadowe. Do niego ryż i warzywa na parze z sosem jogurtowym lub bułką. Codzienny – niecodzienny obiad.

potrawka z kurczaka z agrestem_danie z drobiu_kurczak w sosie_danie dla dzieci_codzienny obiad

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 3-4 marchewki
  • kawałek selera
  • mała pietruszka
  • kawałek pora
  • mała cebula (pomijam)
  • kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy
  • sól
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 100-150 ml kwaśnej śmietany
  • słoik agrestu w syropie (ew. kompot agrestowy)
  • koperek

Wykonanie:

Udka obrać ze skóry. Włożyć do garnka razem z przyprawami i włoszczyzną i zalać gorącą wodą (ok. litra). Jeśli marchewka jest młoda, dodać ją później (dzięki temu nie będzie się rozpadać). Gotować do miękkości.

Wyjąć ugotowane warzywa i mięso. Marchew pokroić w plasterki, kurczaka na części.

Zimne masło wymieszać z mąką, dodać do wywaru (jeśli pojawią się grudki, całość przetrzeć przez sito). Zagotować. Dodać śmietanę (najpierw hartując, by się nie zważyła), mięso, marchewkę, osączony z syropu agrest.

Przed podaniem oprószyć koperkiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

potrawka z kurczaka z agrestem_danie z drobiu_kurczak w sosie_danie dla dzieci_codzienny obiad

Inne dania z kurczaka:

pierś kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą_kurczak faszerowany_kurczak dietetyczny  kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka  Kurczak z brokułami zapleciony ciastem_mięso w cieście francuskim_ciasto wytrawne  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *