Danie z kategorii maksymalny efekt minimalnym wkładem pracy. Kurczak z brokułami przykryty chrupiącym ciastem. Danie nadaje się na przyjęcia, niedzielny obiad, babskie spotkanie. Można go podać z czystym barszczem, sokiem pomidorowym, kieliszkiem białego wina.
Przepis z “Food Fu”.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka (bez skóry i kości)
- skórka otarta z cytryny
- sok z cytryny
- ząbek, dwa czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 brokuła
- filiżanka startego żółtego sera
- płat ciasta francuskiego
- żółtko do posmarowania ciasta
- sezam do posypania dania
Wykonanie:
Jeśli mamy ciasto mrożone, rozmrozić wg instrukcji.
Kurczaka pokroić w kostkę, osolić, posypać pieprzem. Dodać skórkę i sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i odstawić na chwilę do lodówki. Usmażyć i ostudzić.
Brokuły gotować przez 5 minut w niewielkiej ilości wody. Ostudzić i podzielić na małe różyczki.
Na środku, wzdłuż ciasta położyć mięso na nim brokuły i starty ser. Boki ciasta naciąć w centymetrowe paski. Paski ciasta składać do środka na zmianę raz z jednej raz z drugiej strony. Całość posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 – 220 °C na złoty kolor (ok. 20 minut).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania mięsne na przyjęcia i imprezy: