Zwykłe, domowe ciasto jabłkowo-śliwkowe. Pulchne i delikatne, w sam raz do popołudniowej kawy czy na niedzielny podwieczorek.
Z “Atlasu Kulinarnego Lata”.
Składniki:
- 40 dag śliwek
- 2 kwaśne jabłka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 20 dag masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Umyte i osuszone śliwki przekroić na pół i wypestkować. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Przygotować formę o średnicy 24 cm – posmarować masłem i posypać tartą bułką.
Roztopić masło. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać puder cukier waniliowy i dalej ubijać aż masa będzie sztywna i lśniąca. Nie przerywając dodać po jednym żółtku i na zmianę mąkę z rozpuszczonym masłem.
Przelać do formy, ułożyć owoce (śliwki skórkami do dołu). Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Znajdź mnie na fb.
Inne jesienne wypieki: