Jesienne ciasto

Zwykłe, domowe ciasto jabłkowo-śliwkowe. Pulchne i delikatne, w sam raz do popołudniowej kawy czy na niedzielny podwieczorek.

Z „Atlasu Kulinarnego Lata”.

Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane

Składniki:

  • 40 dag śliwek
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Umyte i osuszone śliwki przekroić na pół i wypestkować. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Przygotować formę o średnicy 24 cm – posmarować masłem i posypać tartą bułką.

Roztopić masło. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać puder cukier waniliowy i dalej ubijać aż masa będzie sztywna i lśniąca. Nie przerywając dodać po jednym żółtku i na zmianę mąkę z rozpuszczonym masłem. 

Przelać do formy, ułożyć owoce (śliwki skórkami do dołu). Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Znajdź mnie na fb.

Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane

Inne jesienne wypieki:

drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *