Kurczak z brokułami zapleciony ciastem

Danie z kategorii maksymalny efekt minimalnym wkładem pracy. Kurczak z brokułami przykryty chrupiącym ciastem. Danie nadaje się na przyjęcia, niedzielny obiad, babskie spotkanie. Można go podać z czystym barszczem, sokiem pomidorowym, kieliszkiem białego wina.

Przepis z „Food Fu”.

kurczak z brokułami zapleciony ciastem_mięso w cieście_dania na przyjęcia_dania z drobiu

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka (bez skóry i kości)
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z cytryny
  • ząbek, dwa czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 brokuła
  • filiżanka startego żółtego sera
  • płat ciasta francuskiego
  • żółtko do posmarowania ciasta
  • sezam do posypania dania

Wykonanie:

Jeśli mamy ciasto mrożone, rozmrozić wg instrukcji.

Kurczaka pokroić w kostkę, osolić, posypać pieprzem. Dodać skórkę i sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i odstawić na chwilę do lodówki. Usmażyć i ostudzić.

Brokuły gotować przez 5 minut w niewielkiej ilości wody. Ostudzić i podzielić na małe różyczki.

Na środku, wzdłuż ciasta położyć mięso na nim brokuły i starty ser. Boki ciasta naciąć w centymetrowe paski. Paski ciasta składać do środka na zmianę raz z jednej raz z drugiej strony. Całość posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 – 220 °C na złoty kolor (ok. 20 minut).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania mięsne na przyjęcia i imprezy:

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *