Koniakówka to ciasto, które u nas jest bazą do wielu ciast. Oprócz tradycyjnej koniakówki robię babeczki ponczowe nasączone likierem kawowym, babeczki buziaczki, babeczki doniczki z kwiatkiem, babeczki koniakówkowe.
Torcik raffaello to ciemny spód, przykryty białą czapą czekoladowo-kokosową. Szybki, łatwy, efektowny torcik na imieniny, urodziny, do niedzielnej kawy.
Składniki spodu:
- 250 g masła
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 4 czubate łyżki ciemnego kakao
- 50 g koniaku (lub innego aromatycznego alkoholu, do raffaello pasuje amaretto)
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy:
- 0,5 l śmietany 30 %
- 2 białe czekolady
- 3 zagęstniki do śmietany
- 10 dag wiórek kokosowych
Wykonanie spodu:
Przygotować okrągłą foremkę o średnicy 24 cm – posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Masło, cukier, wodę, kakao włożyć do garnka i zagotować. Odlać 1/2 szklanki płynu.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
Do przestudzonej masy dodać żółtka, koniak, mąkę i wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli. Białka dodać do masy z kakao, delikatnie mieszając. Najpierw dodać część piany, dalej pozostałą porcję.
Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C.
Wykonanie masy:
W 125 ml (pół szklanki) śmietany, na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę.
Ostudzić. Dodać do pozostałej śmietany. Ubić dodając zagęstniki. Masę położyć na koniakówce.
Wierzch posypać wiórkami przygniatając do kremu.
Uwaga:
Odlaną masę z koniakówki podaję w dzbanuszku jako sos do ciasta.
Znajdź mnie na fb.
Inne torciki i ciasta z kremem: