Truskawki z nutą egzotyki – na koniec sezonu truskawkowego.
Składniki:
- 1/2 kg truskawek
- 1/2 kg obranego i pokrojonego w drobną kostkę ananasa
- 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 1 kg cukru żelującego 1:1
Wykonanie:
Umyte, pozbawione szypułek truskawki połączyć z ananasem, skórką pomarańczową i cukrem żelującym. Całość przykryć i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie zagotować mieszając. Gotować 4 minuty. Przełożyć do przygotowanych słoików, zakręcać i stawiać do góry dnem na 4-5 minut. Przewrócić słoiczki, przykryć ściereczką i zostawić do wystudzenia.
Znajdź mnie na fb.
Uwaga:
* dżem przygotowywać z jednej porcji
**dżem ananasowy nie nadaje się do bardzo długiego przechowywania
Inne przetwory z truskawek: