Dżem truskawkowy z charakterem. Słodki smak truskawek przełamany pikantnym i świeżym smakiem imbiru. Dżem sprawdza się z naleśnikami, goframi, placuszkami, chlebem z masłem, twarogiem, plackiem drożdżowym…
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 5 dag obranego, świeżego imbiru
- 1 kg cukru żelującego (1:1)
Wykonanie:
Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić na części. Imbir pokroić na cieniutkie plasterki. Połączyć imbir, truskawki, cukier żelujący. Zostawić na 2-3 godziny.*
Zagotować mieszając. Nie przerywając mieszania, gotować 4 minuty. Przełożyć do przygotowanych słoików.
* w ten sposób przygotowany dżem nie jest twardy i gęsty. Przypomina konfiturę.
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory z truskawek: