Truskawki z rozmarynem

Uwielbiam robić przetwory, a truskawki rozpoczynają sezon przetworowy. W słoikach już drzemią truskawki z jagodami kamczackimi, z pomarańczami, z tymiankiem, konfitura babcina, czyli tradycyjna i odkrycie tego lata – truskawki z rozmarynem. Rozmaryn nadaje truskawkom świeży korzenny smak, ale ze względu na jego silny aromat i zapach, osobom rozpoczynającym przygodę z tym ziołem zalecana jest ostrożność w stosowaniu.

Dla mnie rewelacja, ale ja jako wielbicielka rozmarynu jestem nieobiektywna :).

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 30-40 dag cukru
  • sok z 1-2 cytryn
  • 1-2 łyżki posiekanych listków rozmarynu

Wykonanie:

W dużym garnku zagotować 0,5 szklanki wody z cukrem. Truskawki włożyć do garnka z syropem, przykryć i gotować 5-10 minut. Po ww. czasie garnek odkryć, wsypać rozmaryn, sok. Gotować tak długo, aż odparuje woda. Konfiturę wkładać do małych, sterylnych słoiczków, zakręcać.

Znajdź mnie na fb.

truskawki z rozmarynem_dżem truskawkowy_dżem tradycyjny_przetwory

Inne przetwory z truskawek:

Konfitura truskawkowo-jagodowa_przetwory  konfitura truskawkowa z pomarańczami_przetwory owocowe  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory  konfitura truskawkowa z amaretto_przetwory owocowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.