Uwielbiam robić przetwory, a truskawki rozpoczynają sezon przetworowy. W słoikach już drzemią truskawki z jagodami kamczackimi, z pomarańczami, z tymiankiem, konfitura babcina, czyli tradycyjna i odkrycie tego lata – truskawki z rozmarynem. Rozmaryn nadaje truskawkom świeży korzenny smak, ale ze względu na jego silny aromat i zapach, osobom rozpoczynającym przygodę z tym ziołem zalecana jest ostrożność w stosowaniu.
Dla mnie rewelacja, ale ja jako wielbicielka rozmarynu jestem nieobiektywna :).
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 30-40 dag cukru
- sok z 1-2 cytryn
- 1-2 łyżki posiekanych listków rozmarynu
Wykonanie:
W dużym garnku zagotować 0,5 szklanki wody z cukrem. Truskawki włożyć do garnka z syropem, przykryć i gotować 5-10 minut. Po ww. czasie garnek odkryć, wsypać rozmaryn, sok. Gotować tak długo, aż odparuje woda. Konfiturę wkładać do małych, sterylnych słoiczków, zakręcać.
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory z truskawek: