Świetna, zabawna drożdżówka, czy raczej 24 drożdżóweczki nadziewane truskawkami. Pulchne, lekko słodkie, długo zachowują świeżość. Sprawdzą się na pikniku, wycieczce rowerowej, ale także nadają się na letni podwieczorek, czy kolację. Warto zrobić, póki sezon truskawkowy jeszcze trwa.
Przepis z “Mojego ciasta”.
Składniki:
- 3 szklanki przesianej mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 100 g masła
- 40 g drożdży
- 2 żółtka
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 24 truskawki + mąka do obtoczenia truskawek
Wykonanie:
Zrobić rozczyn – drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i tyle mleka, by całość miało gęstość śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 – 20 minut.
Rozpuścić masło i ostudzić. Jajko rozmieszać z żółtkami. Mąkę wymieszać z solą, cukrem, cukrem waniliowym. Dodać rozczyn, żółtka roztrzepane z jajkiem (pozostawiając odrobinę do posmarowania bułek), pozostałe mleko, letnie masło i wymieszać. Dobrze wyrobić na gładką jednolitą masę. Pozostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (40 – 60 minut).
Truskawki odszypułkować. Obtoczyć w mące.
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Z każdej zrobić jednakowe wałeczki a każdy podzielić na 6 części (w ten sposób mamy 24 części). Każdą część spłaszczać, na środek kłaść truskawkę, zalepiać jak knedle.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (przełożyć papier wzdłuż dłuższych boków, dociąć dokładnie do dna formy, wzdłuż boków krótszych). Pozostawić do wyrośnięcia na 10 – 15 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować pozostałą mieszanką jajeczną.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 °C 30 – 35 minut.
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z truskawkami: