Wulkan – tort urodzinowy na specjalne zamówienie syneczka. Góra wulkaniczna to babka gotowana, lawa – mus truskawkowy, bomby wulkaniczne – rodzynki w czekoladzie. Wulkan stoi na wyspie tropikalnej, wokół jest trawa – galaretka o smaku agrestowym, piasek – galaretka o egzotycznym smaku pina colada, morze to niebieska galaretka curacao. Wulkan był aktywny i w czasie przyjęcia urodzinowego nastąpił prawdziwy wybuch (świeczka). Nieco kiczowate, wiem, ale to marzenie pięciolatka.
Składniki:
- babka gotowana o smaku cytrynowym (przepis tu)
- czekolada mleczna
- 2-3 łyżki śmietanki
- 1 galaretka truskawkowa
- 200 – 300 g truskawek
- 1 żółta galaretka
- 1 niebieska galaretka
- kilka rodzynek w czekoladzie
Wykonanie:
Ugotować babkę. Ostudzić, część górną odkroić, z boku babki wykroić rynnę (tu będzie spływała lawa). Odkrojoną górę przekroić na pół. Babkę postawić na płaskiej tacy czy naczyniu, obok położyć części babki (tak by powstała kaskada).
Połamaną czekoladę włożyć do garnka, wlać do niej śmietanę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować babkę i części przeznaczone na kaskadę.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1/4 ilości przewidzianej wody. Truskawki zmiksować i połączyć z zimną galaretką. Pozostałe galaretki rozpuścić w połowie przewidzianej wody. Pozostawić do stężenia.
Galaretką z musem truskawkowym wypełnić krater, rynnę, część kaskady. Wokół wulkanu wylać tężejącą zieloną galaretkę – trawę, dalej żółtą – piasek i niebieską – morze.
Porozrzucać rodzynki, czyli bomby wulkaniczne. Całość schłodzić.
Znajdź mnie na fb.
Inne słodkości dla dzieci: