Pierogi z bobem

pierogi z bobem_pierogi pieczone_pierogi wegetariańskie_dania na lato

Kilka dni temu zamieściłam przepis na pastę z bobu. Napisałam, że pastę wykorzystuję jako nadzienie do naleśników i pierogów. I dziś właśnie te pierogi. Wegetariańskie, z zielonym środkiem, smakują na ciepło i na zimno z barszczem, sokiem pomidorowym, białym winem.

Składniki ciasta:

  • 25 dag mąki
  • 1/4 – 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól (u mnie ok. 1/2 łyżeczki)
  • żółtko + łyżka mleka do posmarowania pasztecików

Składniki nadzienia:

  • 500 g bobu (można mrożony)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 40 g parmezanu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Bób ugotować, wyłuskać. Zmiksować razem z czosnkiem, oliwą, parmezanem, solą i pieprzem na gładką masę. Gdyby pasta okazała się zbyt sucha (a to zdarza się w przypadku bobu mrożonego), dodać odrobinę oliwy.

W czasie, gdy nadzienie się studzi, przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować (nie za cienko), wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku na złoto (10-15 minut).

Uwaga: *nadzienie do pierogów powinno być dobrze doprawione.

Znajdź mnie na fb.

pierogi z bobem_pierogi pieczone_pierogi wegetariańskie_dania na lato

Inne pierogi pieczone:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *