Dżem agrestowy

Dżem przygotowany w tradycyjny sposób, bez substancji zagęszczających i innych „nowoczesnych” dodatków. Cierpliwie wysmażony, acz agrest ma dużo pektyny, więc ten proces nie trwa długo. Słodki. Wspaniały dodatek do kanapek, twarogu, naleśników, ciast.

Specjał mamy Heleny (z „Poradnika Domowego” ’93).

dżem agrestowy_dżem tradycyjny_dżem domowy_domowe przetwory

Składniki:

  • 2 kg agrestu
  • 0,2 l wody
  • 1,3 kg cukru

Wykonanie:

Wodę zagotować z cukrem. Do wrzącego syropu dodać umyte i pozbawione szypułek owoce. Gotować, mieszając i szumując, do uzyskania pożądanej konsystencji. Wkładać do przygotowanych słoików. Stawiać do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawiać do wystygnięcia.

dżem agrestowy_dżem tradycyjny_dżem domowy_domowe przetwory

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory lata:

galaretka z czerwonych porzeczek_tradycyjne przetwory_dżem z czerwonych porzeczek_słodkie przetwory  dżem z czarnych porzeczek_dżem tradycyjny_słodkie przetwory  agrest w syropie_domowe przetwory_słodkie przetwory  konfitura morelowa_konfitura tradycyjna_słodkie przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *