Delikatne, wilgotne, aromatyczne, wyraźnie kawowe, oto moje nowe odkrycie babeczkowe. Babeczki nasączone są kahluą, a wierzch pokrywa ciemna polewa z kakao.
Przepis na 12 babeczek.
Składniki:
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki wody
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 25 g koniaku
- 1 szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Nasączenie:
- 50 ml espresso
- 50 ml likieru kawowego (u mnie kahlua)
Wykonanie:
Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać 1/4 szklanki powstałego płynu. Przestudzić. Dodać żółtka, przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąkę, koniak. Ubić pianę i dodać ją, delikatnie mieszając, do masy. Do przygotowanych foremek muffinkowych wkładać ciasto. Piec w 180° C ok. 20 -25 minut. Studzić na kratce.
Wystudzone babeczki gęsto nakłuć (wykałaczką) i nasączyć espresso połączonym z likierem. Gdy babeczki wchłoną płyn, polać odlaną polewą.
Smacznego:).
Znajdź mnie na
fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!