Jagodzianki cudowne, letnie bułeczki – pulchne, maślane, z dużą ilością nadzienia jagodowego. Obowiązkowe latem, zwłaszcza że w lasach (przynajmniej u mnie) moc jagód. Ostatnio jakoś “przerzuciłam” się na jedzenie leśne – risotto z kurkami, jagodowe leniwe, gofry z jagodami, koktajl owoce leśne (maliny, jagody, poziomki), no i te rewelacyjne bułeczki…
Przepis z “Moich Wypieków”.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suszonych lub 14 g świeżych
- szczypta soli
- szklanka (250 ml) letniego mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki masła
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
Nadzienie:
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól. Jeżeli używamy drożdży świeżych, należy najpierw zrobić rozczyn (drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki i mleka tyle, by całość miała gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić do wzburzenia.). Dodać letnie mleko, jajko i wymieszać. Do ciasta wlać letnie masło, wsypać cukier, cukier waniliowy. Całość zagnieść i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu na 1 – 1,5 godziny.
Następnie podzielić ciasto na 16 części. Z każdej części uformować kulę i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
W tym czasie wymieszać składniki nadzienia.
Wrośnięte kule spłaszczać na placek, na którego środku układać farsz. Zalepiać jak pierogi, dobrze zaciskając. Kłaść na stolnicy zlepieniem na dół i rolować formując owalne bułki. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i jeszcze raz pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( 45 minut).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C piekarniku ok. 15 minut.
Upieczone studzić na kratce. Wystudzone polukrować (składniki lukru wymieszać)lub posypać pudrem.
Znajdź mnie na fb.
Inne słodkie bułeczki: