Lecznicza nalewka – wzmacnia krążenie i rozgrzewa. Hi, hi, hi. No tak, każde wytłumaczenie jest dobre ;). Jak jest? – słodka i mocna, wyraźnie miodowa. Mimo miodu i śliwek, ładnie się klaruje.
Specjalność mamy Heleny (przepis z “Vity” z 2011 r.).
![wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole_rodzinkawkuchni.pl](https://rodzinkawkuchni.pl/wp-content/uploads/Wisniowka_na_miodzie_II.jpg)
Składniki:
- 0,5 kg wiśni
- 1 szklanka miodu
- 250 g suszonych śliwek kalifornijskich
- 15 goździków
- 1 l spirytusu
- 0,5 szklanki wody
Wykonanie:
Połowę wiśni wydrylować. Wszystkie owoce wsypać do naczynia, w którym będziemy trzymać nalewkę. Zalać je miodem i odstawić na 24 godziny. Dodać goździki, śliwki pokrojone w paseczki, zalać spirytusem i wodą. Odstawić na 12 dni, codzienne potrząsając naczyniem. Rozlać do butelek filtrując. Odstawić na minimum 6 miesięcy.
![Wiśniówka na miodzie](https://rodzinkawkuchni.pl/wp-content/uploads/Wisniowka_na_miodzie_I-rotated-e1659975752512.jpg)
Znajdź mnie na fb.