Tarta Tatin z morelami

Morele są zaskakujące. Delikatne i łagodne surowe, mocne  i kwaśne po przetworzeniu. A moja tarta? – jest maślana, kwaśna, karmelowa, pięknie pachnie – zniewala. Najlepsza pierwszego dnia. Jedliśmy ją z lodami śmietankowymi i to jest dobre połączenie.

tarta Tatin z morelami_tarta z owocami_tarta odwrócona_Kuchnia francuska

Składniki ciasta:

  • 225 g mąki
  • 150 g masła pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • ok. 1 kg moreli (dojrzałych i twardych)
  • 100 g cukru
  • 60 g masła

Wykonanie:

Mąkę połączyć z masłem, cukrami i solę. Dodać żółtko i wodę – szybko zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Morele przepołowić i wyjąć pestki. W tym czasie w formie do tarty (takiej z nieodpinanym dnem) rozpuścić masło z cukrem. Na karmelu gęsto ułożyć morele przepołowieniem do góry. Smażyć ok. 10 minut. Przestudzić.

Schłodzone ciasto rozwałkować w kształcie koła o średnicy większej niż forma. Położyć na morelach, wystające ciasto włożyć do foremki.

Piec 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Upieczone ciasto przewrócić do góry nogami przykładając formę do talerza i energicznie przekręcają na drugą stronę.

Znajdź mnie na fb.

tarta Tatin z morelami_tarta z owocami_tarta odwrócona_Kuchnia francuska

Inne słodkości z morelami:

wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie  ciasto maślankowo-morelowe_ciasto olejowe_ciasto z owocami_dania błyskawiczne  placek morelowo-marcepanowy_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami_przepisy na lato  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.