Babcine konfitury z wiśni

Tradycyjne konfitury robię z truskawek, moreli i wiśni. Zazwyczaj z jednej porcji, co dwa lata. Dlaczego? Są smaczne i wykwintne, ale niesamowicie słodkie, no i pracochłonne. Ale od czasu do czasu warto poświęcić czas i zrobić przetwory „babcine”, tak ku pamięci :).

babcine konfitury z wiśni_słodkie przetwory_konfitury tradycyjne

Składniki:

  • 2 kg wiśni
  • 2 kg cukru
  • spirytus

Wykonanie:

Umyte i wydrylowane owoce wstawić na 30 minut do zamrażarki. Z cukru i soku, który wyciekł podczas drylowania, ugotować syrop. Zalać nim wiśnie, zagotować, odstawić na kilka godzin, od czasu do czasu poruszając naczyniem.

Następnego dnia ponownie zagotować i odstawić naczynie. Czynność powtarzać, aż do momentu, gdy łyżka konfitur wyłożona na zimny talerz zastyga (łączna ilość powtórzeń to 3 razy, maksymalnie 4).

Przełożyć konfitury do przygotowanych słoików. Gwinty słoików i zakrętek przetrzeć spirytusem. Zakręcać i odstawić.

*konfitur nie można mieszać łyżką

**należy zbierać pianę, która wytwarza się podczas gotowania

Znajdź mnie na fb.

babcine konfitury z wiśni_słodkie przetwory_konfitury tradycyjne

Konfiturę dodaję do akcji „W wiśniowym sadzie”.

Inne przetwory z owoców lata:

 wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  dżem z czarnych porzeczek_dżem tradycyjny_słodkie przetwory  konfitura wiśniowa z kokosem_konfitury_przetwory  Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *