Tartaletki z jagodami kamczackimi

Ponownie jagody kamczackie w kuchni. Teraz z tartaletkami wypełnionymi kremem budyniowym.

Ciasteczka są pyszne, kruche, słodkie, kremowe. W zasadzie można byłoby nadziać babeczki jedynie kremem, ale to właśnie jagody kamczackie – kwintesencja “jagodowości”- nadają im nowego wymiaru. Goryczą przełamują słodko-kremowy smak, przenoszą w krainę “Na jagody”, tylko garnuszek w dłoń i…jesteśmy w lesie, z umazaną buzią biegamy od krzaczka do krzaczka.

Na pewno zamieszczę jeszcze kilka przepisów z tymi pysznymi owocami!

Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato

Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • puder do smaku
  • jagody kamczackie

Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato

Wykonanie:

Przesiać mąkę, posiekać z masłem, dodać sól, puder, żółtka i szybko zagnieść. Jeśli ciasta nie można połączyć, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Cisto przykryć i zostawić w lodówce na 30 min. Foremki do babeczek położyć obok siebie. Ciasto rozwałkować, przenieść na wałku na foremki. Ręką wtłoczyć ciasto do foremek. Piec w 220° C na złoty kolor. Ostudzić.

Ugotować budyń, oziębić. Masło utrzeć na puch, dodać puder oraz małymi porcjami ostudzony budyń, cały czas ucierając. Przygotowanym nadzieniem napełnić babeczki. Posypać jagodami kamczackimi.

Przepis na korpusy babeczek z “Kuchni polskiej”.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

2 thoughts on “Tartaletki z jagodami kamczackimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.