Ponownie jagody kamczackie w kuchni. Teraz z tartaletkami wypełnionymi kremem budyniowym.
Ciasteczka są pyszne, kruche, słodkie, kremowe. W zasadzie można byłoby nadziać babeczki jedynie kremem, ale to właśnie jagody kamczackie – kwintesencja “jagodowości”- nadają im nowego wymiaru. Goryczą przełamują słodko-kremowy smak, przenoszą w krainę “Na jagody”, tylko garnuszek w dłoń i…jesteśmy w lesie, z umazaną buzią biegamy od krzaczka do krzaczka.
Na pewno zamieszczę jeszcze kilka przepisów z tymi pysznymi owocami!
Składniki ciasta:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
Składniki nadzienia:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 20 dag masła
- puder do smaku
- jagody kamczackie
Wykonanie:
Przesiać mąkę, posiekać z masłem, dodać sól, puder, żółtka i szybko zagnieść. Jeśli ciasta nie można połączyć, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Cisto przykryć i zostawić w lodówce na 30 min. Foremki do babeczek położyć obok siebie. Ciasto rozwałkować, przenieść na wałku na foremki. Ręką wtłoczyć ciasto do foremek. Piec w 220° C na złoty kolor. Ostudzić.
Ugotować budyń, oziębić. Masło utrzeć na puch, dodać puder oraz małymi porcjami ostudzony budyń, cały czas ucierając. Przygotowanym nadzieniem napełnić babeczki. Posypać jagodami kamczackimi.
Przepis na korpusy babeczek z “Kuchni polskiej”.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
2 thoughts on “Tartaletki z jagodami kamczackimi”