Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi

Makarony, pierogi, kluski, placki, to tradycyjne dania kuchni mazowieckiej. Część z nich jest wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa – sójka mazowiecka, pierogi szlachcice i właśnie makaron radziwiłłowski. Ma on kształt nitek lub wstążek i jest robiony bez dodatku wody.

I jeszcze kilka słów o jagodzie kamczackiej, roślinie u nas mało popularnej, a godnej uwagi. Przede wszystkim jagoda kamczacka jest odporna na mrozy i wiosenne przemarzanie, co jest ważne w naszym chimerycznym klimacie. Owoce dojrzewające już w połowie maja, są wydłużone, kwaśno-słodkie z odrobiną goryczy.  Mają liczne właściwości zdrowotne, m.in. pomagają w leczeniu miażdżycy, anemii (zawierają żelazo i witaminę C), poprawiają ostrość widzenia, mają korzystny wpływ na elastyczność naczyń włosowatych. Doskonale nadają się do sałatek owocowych, koktajli, galaretek, makaronów, pierogów, gofrów…ale także na przetwory.

Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

W tle krzewuszka, odmiana o czerwonych liściach.

Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

 Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 10 jajek kur zielononóżek (u mnie 8 jaj zwykłych)
  • sól
  • 0,5 l jogurtu naturalnego
  • 0,5 kg jagód kamczackich
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Mąkę lekko posolić, połączyć z jajkami, zagnieść. Nie dodawać wody! Rozwałkować placki, przesuszyć (ok. 30 min). Zwinąć placki w rulon lub pociąć w paski i pokroić makaron. Gorący polać gęstym jogurtem (ew. śmietaną) i posypać jagodami. Posłodzić. Można oczywiście wymieszać jagody z jogurtem i powstałym sosem polać makaron.

Uwaga: proporcje mąki i jajek zależą od rodzaju mąki i wielkości jajek. Po zagnieceniu ciasto jest gęste.

Smacznego 🙂

Jagoda kamczacka po deszczu.

Jagoda kamczacka

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni mazowieckiej:

ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  Chleb pszenno-żytni z pestkami słonecznika i dyni_kuchnia mazowiecka  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  Ciasto W-Z_ciasta z kremem_kuchnia mazowiecka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.