Znacie bajkę o baranku Szonie? Jeśli tak, to na pewno wiecie, dlaczego zrobiłam ten tort. Baranek jest radosny pomysłowy i kochany. Syneczek, rozmiłowany w owieczkach, musiał mieć na urodzinki taki TORT. Wzór ściągnęłam z talerzyka “Flo”, a przepis jest własny.
Składniki biszkoptu:
- 6 jajek
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 21 dag cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy:
- 0,5 kg truskawek
- 1,5 l śmietany (30 lub 36 %)
- 6 zagęstników do śmietany
- cukier puder do smaku
- czekolada rozpuszczona na parze z 2-3 łyżkami śmietany
- listki melisy do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik włączyć i nagrzewać do 190° C. Prostokątną formę do ciasta wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka utrzeć z połową cukru, 1,5 łyżką ciepłej wody i startą skórką cytrynową na pulchną masę. Białka ubić, dodać pozostały cukier i dalej ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Żółtka z białkami delikatnie połączyć, dodać powoli mąki i delikatnie wymieszać. Piec 30 min. Ostudzić wyciąć baranka i przeciąć go w poprzek na dwa placko-baranki.
Truskawki pokroić na plasterki. Schłodzoną śmietanę lekko ubić, dodać zagęstniki połączone z pudrem i dalej ubijać do uzyskania gęstego kremu. Baranka przełożyć śmietaną z truskawkami. Wierzch i boki posmarować śmietaną (“na gładko”), na środku narysować czekoladą buźkę, zrobić kopytka, a na koniec wełnę ze śmietany przy pomocy dekoratora. Chłodzić przez 3 – 4 godziny. Baranka położyć w “trawie”, u mnie trawę udają listki melisy. Gotowe! Smacznego!
Znajdź mnie na fb.
Inne dania dla dzieci: