Tort baranek Szon (Shaun the Sheep)

Znacie bajkę o baranku Szonie? Jeśli tak, to na pewno wiecie, dlaczego zrobiłam ten tort. Baranek jest radosny pomysłowy i kochany. Syneczek, rozmiłowany w owieczkach, musiał mieć na urodzinki taki TORT. Wzór ściągnęłam z talerzyka „Flo”, a przepis jest własny.

Tort - baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci

Tort baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci

Składniki biszkoptu:

  • 6 jajek
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 21 dag cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy:

  • 0,5 kg truskawek
  • 1,5 l śmietany (30 lub 36 %)
  • 6 zagęstników do śmietany
  • cukier puder do smaku
  • czekolada rozpuszczona na parze z 2-3 łyżkami śmietany
  • listki melisy do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik włączyć i nagrzewać do 190° C. Prostokątną formę do ciasta wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka utrzeć z połową cukru, 1,5 łyżką ciepłej wody i startą skórką cytrynową na pulchną masę. Białka ubić, dodać pozostały cukier i dalej ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Żółtka z białkami delikatnie połączyć, dodać powoli mąki i delikatnie wymieszać. Piec 30 min. Ostudzić wyciąć baranka i przeciąć go w poprzek na dwa placko-baranki.

Truskawki pokroić na plasterki. Schłodzoną śmietanę lekko ubić, dodać zagęstniki połączone z pudrem i dalej ubijać do uzyskania gęstego kremu. Baranka przełożyć śmietaną z truskawkami. Wierzch i boki posmarować śmietaną („na gładko”), na środku narysować czekoladą buźkę, zrobić kopytka, a na koniec wełnę ze śmietany przy pomocy dekoratora. Chłodzić przez 3 – 4 godziny. Baranka położyć w „trawie”, u mnie trawę udają listki melisy. Gotowe! Smacznego!

Znajdź mnie na fb.

Inne dania dla dzieci:

 kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka  Pizza caprese_kuchnia włoska

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *