Faszerowane skrzydełka, czyli kuchnia mazowiecka twórczo

Kilka tygodni temu zamieściłam przepis na kurczaka po polsku, czyli faszerowanego wątróbką. Dziś tym tradycyjnym nadzieniem faszerowaliśmy skrzydełka. Powiedzmy sobie szczerze, to nie jest danie dla leniwych. Trzeba wyluzować skrzydełka (wyjąć kości), do każdego włożyć farsz i spiąć wykałaczką. Ale smak rekompensuje włożony trud!

Skrzydełka to specjalność mamy Honoraty.

faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik_dania z drobiu

Składniki:

  • 10 skrzydełek
  • 20 dag wątróbki
  • pęczek natki
  • 1 duża sucha bułka
  • mleko do namoczenia bułki (można pół na pół z wodą)
  • jajko
  • łyżka – dwie masła
  • olej

Wykonanie:

Ze skrzydełek wyjąć kości (pierwsze od tułowia). Nasolić, popieprzyć, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Przygotować farsz. Namoczyć bułkę. Wątróbkę drobno posiekać, dodać odciśniętą bułkę, masło, żółtko, razem utrzeć, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać posiekaną natkę i ubitą pisnę. Masą nadziać skrzydełka spiąć wykałaczką, lekko natłuścić olejem. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 °C. 

Uwaga:

*jeśli farsz jest zbyt rzadki, można dodać tartej bułki

**skrzydełka piec najpierw pod przykryciem, pod koniec pieczenia odkryć, by zrumieniły się.

Galeria krzewuszek.

Krzewuszka

Krzewuszka

Krzewuszka

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni mazowieckiej:

 botwina_kuchnia mazowiecka_zupy  Chleb pszenno-żytni z pestkami słonecznika i dyni_kuchnia mazowiecka  nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka   słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka

 

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *