Trufle z ciecierzycy

Cudownie smaczne, czekoladowo-orzechowo-rumowe, bez cukru, zdrowe, łatwe do przygotowania – same zalety. A wady? Nie mów nikomu, że są z ciecierzycy, reakcje potrafią zaskoczyć 🙂

Trufle z ciecierzycy
Trufle z ciecierzycy

Składniki trufli z ciecierzycy:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • szklanka daktyli (jeśli są suche – namoczyć)
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 kieliszek mocnego rumu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • garść posiekanych orzechów opcjonalnie (dodaję)
  • garść rodzynek opcjonalnie (dodaję)
  • 1/2 –1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1/4-1/2 łyżeczki soli
  • grubo posiekane orzechy do obtoczenia trufli

Jak zrobić trufle z ciecierzycy?

Wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów i rodzynek zmiksować na gładką, jednolitą masę. Dodać posiekane orzechy i rodzynki, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po ww. czasie formować z masy niewielkie kulki i otaczać w posiekanych orzechach. Przechowywać w lodówce. Trufle najlepsze są drugiego, trzeciego dnia, gdy smaki połączą się.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *