Kluski z wędzonego twarogu z sosem botwinkowym

Leniwe w wersji wytrawnej – z wędzonego twarogu, z cebulką i ziemniakami, do tego cudowny słodko-słono-kwaśny sos botwinkowy z pokaźną porcją koperku. Na wiosnę koniecznie!

Kluski leniwe z wędzonego twarogu z sosem botwinkowym
Kluski z wędzonego twarogu z sosem botwinkowym

Składniki klusek z wędzonego twarogu z sosem botwinkowym:

Kluski z wędzonego twarogu

  • 300 g wędzonego twarogu
  • 300 g ziemniaków
  • 1 mała cebulka + olej do podsmażenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (można użyć zwykłej pszennej lub mieszanki bezglutenowej – owsianej i ryżowej)
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól

Sos botwinkowy:

  • pęczek botwinki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 mała cebulka + łyżeczka/dwie masła do podsmażenia
  • 100 g serka kremowego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny – do smaku

Jak zrobić kluski z wędzonego twarogu z sosem botwinkowym?

Kluski. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oleju. Twaróg, ziemniaki i ew. cebulę (można dodać po prostu pokrojoną w kosteczkę) przepuścić przez praskę lub zmielić. Dodać jajko, mąki, sól i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na 4-5 części uformować wałki i każdy pokroić nożem na mniejsze kawałki. Gotować partiami w osolonej wodzie. Podawać z sosem botwinkowym.

Sos. Przygotować botwinę – umyć, buraczki obrać i całość posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać buraczki i łodygi, chwilę smażyć, dodać liście i jeszcze chwilę podsmażać. Na patelnię wlać bulion, przykryć i chwilę gotować. Wyłączyć źródło ciepła, dodać serek i dobrze wymieszać. Całość doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem. Na koniec dodać koperek.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Kluski leniwe z wędzonego twarogu z sosem botwinkowym
Kluski z wędzonego twarogu z sosem botwinkowym
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.