Ciasto migdałowe z morelami

Ciasto migdałowe z morelami zwane ciastem bez. Dlaczego? Jest bez mąki, cukru, produktów mleczny. Wobec tego z czym jest? Na pewno z kaloriami :), a to za sprawą migdałów. Jest słodkie, dzięki ksylitolowi, z nutą korzenno-cytrusową i delikatnie owocowe za sprawą moreli, które idealnie współgrają z migdałami. Morele można zamienić na maliny, które też pięknie pasują do migdałów.

Ciasto bez
Ciasto migdałowe z morelami

Składniki ciasta migdałowego z morelami:

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki ksylitolu (można zastąpić cukrem) (pojemność szklanki 250 ml)
  • 300 g mielonych migdałów
  • laska wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny i pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 300 g moreli lub malin
  • zmielony ksylitol do oprószenia ciasta lub cukier puder

Jak zrobić ciasto migdałowe z morelami zwane ciastem bez?

Przygotować okrągłą formę o średnicy 23 cm – wyłożyć papierem do pieczenia. Morele umyć, osuszyć , wypestkować i pokroić w niewielkie plasterki. Piekarnik włączyć na 175 stopni C. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z ksylitolem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać skórkę cytrynową, pomarańczową, cynamon i migdały. Całość połączyć. Do masy dodać 2/3 moreli, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać w trzech partiach do masy żółtka-migdały i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wyrównać, a na wierzch położyć pozostałe morele. Piec ok. 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, oprószyć ksylitolem (lub pudrem). Można podawać z lodami, bitą śmietaną, sosem śmietankowym.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Ciasto bez
Ciasto migdałowe z morelami

Z “Moich wypieków” (z moimi zmianami).

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.