Kaszotto ze szparagami i suszonymi pomidorami

Z cyklu „Wiosennie i bez mięsa” – cudowne kaszotto z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami. Biała, gryczana kasza, zielone szparagi i pomidory (suszone i świeże), do tego natka i ice tee mama lub, kolacyjnie, białe wino z wodą.

Kaszotto ze szparagami i suszonymi pomidorami, danie jednogarnkowe, wegańskie
Kaszotto ze szparagami i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej białej (niepalonej)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2/3 pęczka zielonych szparagów
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 1 pomidor
  • natka do posypania dania
  • sól, pieprz

Jak zrobić kaszotto ze szparagami i suszonymi pomidorami?

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej na patelni (łyżkę-dwie) i podsmażyć na nim cebulę, po chwili dodać posiekany czosnek. Dalej wsypać kaszę i chwilę smażyć razem, potem wlać na patelnię bulion i pod przykryciem gotować do momentu, aż kasza wchłonie płyn.

Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać skórę i pokroić w kostkę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki* i pokroić na części (główki odłożyć). Suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w kostkę. Natkę posiekać.

Ponownie rozgrzać patelnię, dodać olej i smażyć 2-3 minuty razem ze szparagami (bez główek). Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory, surowego pomidora, główki szparagów i dusić razem 5 minut. Doprawić. Przed podaniem posypać natką.

*lekko naciskając na końcówkę szparaga, można odłamać zdrewniałą część

Na podstawie przepisu na kaszotto z kurkami z Jadłonomii.

Danie dla dwóch osób.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *