Ostatnio moje ulubione knedle. Dlaczego? Błyskawiczne, smaczne, nie nudzą się, bo można przygotować je w wielu wariantach. A na zdjęciach nasza ulubiona wersja z morelami.
Składniki:
- 0,5 kg twarogu sernikowego
- 0,5 kg ugotowanych, zimnych ziemniaków
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- dowolne nadzienie (owoce, w zależności od sezonu – truskawki, śliwki, wiśnie, jagody, morele, inne, twaróg z rodzynkami, masa makowa, masa orzechowa, nadzienie jak do ruskich, feta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, inne dowolne)
- dowolny sos lub posypka (w zależności od nadzienia – śmietankowy, jogurtowy, morelowy, dyniowy, śliwkowy, karmelizowane jabłka, chrupiąca cebulka, bułka tarta, roztopione masło, posypka orzechowa, inne)
Wykonanie:
Ziemniaki zemleć lub przepuścić przez praskę, połączyć z serem, jajkiem, mąką i szczyptą soli. Wyrobić dłońmi na gładką masę. Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać na placek, kłaść nadzienie, zlepiać i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotować w osolonym wrzątku. Duże (tak jak te na zdjęciach z morelami) gotuję ok.10 minut.
Dodatki do podania w zależności od nadzienia. Do makowych – jogurt/śmietana, sos waniliowy, kruszonka orzechowa lub bułka tarta na masełku; podobnie do śliwkowych lub morelowych, do serowych – tak jak powyżej lub sos czekoladowy, dyniowy, morelowy; do tych na słono – prażona cebulka, roztopione masło, uprażone liście szałwii, sos pietruszkowy, pesto. Do wszystkich surówki lub jarzynki.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Ile wyszlo Ci knedli z tego przepisu? Robie je pierwszy raz i fajnie byłoby mieć jakiś punkt odniesienia.
To jest porcja na 3-4 osoby (u nas 3, ale mamy nastolatka 🙂
a jak z domowym miałkim twarogiem? jest szansa, że wyjdą?
Tak, ale trzeba zmielić ser i dodać łyżkę masła