Knedle serowo-ziemniaczane przepis podstawowy

Ostatnio moje ulubione knedle. Dlaczego? Błyskawiczne, smaczne, nie nudzą się, bo można przygotować je w wielu wariantach. A na zdjęciach nasza ulubiona wersja z morelami.

knedle serowo-ziemniaczane przepis podstawowy, na zdjęciu z morelami i bułką tartą
knedle serowo-ziemniaczane przepis podstawowy

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu sernikowego
  • 0,5 kg ugotowanych, zimnych ziemniaków
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • dowolne nadzienie (owoce, w zależności od sezonu – truskawki, śliwki, wiśnie, jagody, morele, inne, twaróg z rodzynkami, masa makowa, masa orzechowa, nadzienie jak do ruskich, feta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, inne dowolne)
  • dowolny sos lub posypka (w zależności od nadzienia – śmietankowy, jogurtowy, morelowy, dyniowy, śliwkowy, karmelizowane jabłka, chrupiąca cebulka, bułka tarta, roztopione masło, posypka orzechowa, inne)

Wykonanie:

Ziemniaki zemleć lub przepuścić przez praskę, połączyć z serem, jajkiem, mąką i szczyptą soli. Wyrobić dłońmi na gładką masę. Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać na placek, kłaść nadzienie, zlepiać i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotować w osolonym wrzątku. Duże (tak jak te na zdjęciach z morelami) gotuję ok.10 minut.

Dodatki do podania w zależności od nadzienia. Do makowych – jogurt/śmietana, sos waniliowy, kruszonka orzechowa lub bułka tarta na masełku; podobnie do śliwkowych lub morelowych, do serowych – tak jak powyżej lub sos czekoladowy, dyniowy, morelowy; do tych na słono – prażona cebulka, roztopione masło, uprażone liście szałwii, sos pietruszkowy, pesto. Do wszystkich surówki lub jarzynki.

Smacznego :).

knedle serowo-ziemniaczane przepis podstawowy, na zdjęciu z morelami i bułką tartą
knedle serowo-ziemniaczane przepis podstawowy

Znajdź mnie na fb.

drukuj

2 thoughts on “Knedle serowo-ziemniaczane przepis podstawowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *