Zapiekana owsianka brownie

Nowa wersja zapiekanki owsianej – z kakao i czekoladą. Bardziej wytrawna niż wersja biała (TU), ale niezwykle smaczna.

Zapiekana owsianka brownie z wiśniami i sosem czekoladowym
Owsianka brownie

Składniki:

porcja dla 4 głodnych osób

  • 400 g twarogu
  • 3 jajka
  • 5 łyżek jogurtu
  • 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowe, w wersji bezglutenowej)
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 szklanka jagód, wiśni lub pokrojonych moreli (mogą być mrożone)
  • 1 szklanka rodzynek i pokrojonych w kostkę daktyli (mix)
  • cukier waniliowy
  • sól
  • na polewę: czekolada + 2-3 łyżki śmietanki

Jak zrobić pieczoną owsiankę brownie?

Twaróg, jajka, jogurt, cukier waniliowy, kakao i sól zmiksować na gładką masę. Rodzynki, daktyle umyć i osączyć, daktyle pokroić. Razem z owocami i płatkami dodać do masy serowej. Masę można posłodzić do smaku. Przełożyć do formy żaroodpornej (u mnie dwie małe). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Piec 30-35 minut.

Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą polać owsiankę.

Propozycje podania: z polewą czekoladową i sałatką owocową (u mnie ananasowo-jagodowa).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *