Letnie, lekkie/dietetyczne danie. Ulubiona młoda kapusta + delikatne pulpety z koperkiem. Do tego młode ziemniaki i obiad gotowy :).
Składniki kapustki:
- młoda kapusta
- 2-3 mode marchewki
- 1 pietruszka
- ew. kawałeczek selera (nie dodaję)
- kawałek kiełbasy (lub szynki)
- duży pęczek kopru
- przyprawy: kilka ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, ew. 2-3 listki lubczyku, sól, pieprz mielony, cukier i sok z cytryny
Składniki pulpetów:
- zmielona mała pierś z kurczaka
- 1/2 cebuli i olej do smażenia
- 1/2 bułki lub kromka chleba (u mnie jaglano-owsiany)
- 1 jajko
- mleko wymieszane 1:1 z wodą do namoczenia bułki
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Jak zrobić pulpety drobiowe duszone w młodej kapuście?
Przygotować pulpety. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Bułkę (lub chleb jaglany w wersji bezglutenowej) namoczyć w mleku rozmieszanym z wodą. Koper posiekać. Mięso, bułkę, cebulę zmielić. Do masy mięsnej dodać jajko, koper, sól, pieprz, dobrze wyrobić dłońmi. Kształtować niewielkie kuleczki i odkładać na talerzu/desce.
Przygotować kapustkę. Marchewkę, pietruszkę i ew. selera obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do dużego garnka, dodać ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy i ew. lubczyk oraz wlać trochę wody. Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka. Szynkę pokroić w kostkę i również włożyć do garnka. Chwilę gotować. Gdy kapusta lekko zmięknie, ułożyć na kapuście przygotowane pulpety, delikatnie otulić je kapustą. Garnek przykryć pokrywką i gotować do miękkości (to pulpety drobiowe, czyli krótko ok. 15 minut). Na koniec doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym. Przed podaniem wymieszać z posiekanym koperkiem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!