Mąka owsiana to mój hit ostatnich tygodni. Świetna do naleśników, racuszków, kopytek i chleba. Poprawia strukturę i smak bezglutenowych dań mącznych. A jaki jest chleb z dodatkiem mąki owsianej? Nie kruszy się, tak jak inne chleby bezglutenowe, jest delikatny i zdrowy. Może jedynie nie jest tak żółty jak jaglany? Ale czy to jest wada? Zdecydowanie nasz faworyt ostatnich tygodni.
Składniki:
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka tapioki lub skrobi kukurydzianej
- 1 torebka drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka gumy kasantanowej (można pominąć)
- 1 szklanka zsiadłego mleka (u mnie roślinne, zwykle migdałowe)*
- ok. 1/2-1 szklanki mleka ew. więcej (u mnie roślinne migdałowe, kokosowe lub sojowe)
- 3 łyżki masła
Wykonanie:
Suche składniki – mąkę jaglaną, owsianą, ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą, sól, cukier, drożdże – wymieszać.
Mleka i masło lekko podgrzać.
Obie części połączyć (ew. dodać mleko) i dobrze wyrobić. Odstawić na 10-15 minut. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dodać jeszcze mleko. Konsystencja ciasto powinna przypominać budyń.
Przełożyć do foremki posmarowanej masłem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 – 190 °C 40-50 minut (do suchego patyczka).
*od rodzaju mleka w znacznej mierze zależy smak chleba
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne bezglutenowe chleby:
2 thoughts on “Chleb jaglano-owsiany (bezglutenowy)”