Ryba pod kruszonką

Ryba z pieca pod czosnkowo-ziołową kruszonką. Wspaniałe, smaczne i efektowne danie. Soczysta ryba otulona chrupiącą i aromatyczną kruszonką. Obok ryby z pieca z sosem kaparowym, nasz ostatni hit rybny!

Ryba z pieca pod kruszonką
Ryba z pieca pod kruszonką

Składniki ryby pod kruszonką:

  • 500 g fileta z ryby
  • 2 kromki chleba (u mnie jaglano-owsiany, ale może być też tostowy)
  • 10 dag twardego sera żółtego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • pieprz, sól, odrobina soku z cytryny do skropienia ryby

Jak zrobić rybę pod kruszonką?

Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Rybę posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki. W tym czasie pokruszyć chleb, zetrzeć ser, posiekać natkę i przecisnąć czosnek przez praskę. Wszystkie składniki + oliwę razem wymieszać. Rybę położyć na tacy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, posypać kruszonką i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut. Czas pieczenia jest przybliżony i zależy od grubości ryby. Mój pstrąg łososiowy nie był gruby.

Smacznego :).

Znajdź mnie na FB.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *