Ciastka z czekoladą

Kruche, maślane ciasteczka pokryte z jednej strony warstwą czekolady. Są smaczne, a dzięki foremkom są ciekawe i ładne.

Kruche ciastka pokryte z jednej strony ozdobną czekoladą
Kruche ciastka z czekoladą

Składniki ciastek z czekoladą:

  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (a najlepiej laska wanilii)
  • 100 g mąki
  • 87,5 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 300 g czekolady (u mnie 3 rodzaje: deserowa, mleczna i biała)

Jak zrobić ciasteczka z czekoladą?

Masło wraz z cukrem pudrem zmiksować/utrzeć na jasną i puszystą masę. Mąki, sól i ziarenka wanilii połączyć z masą maślaną. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować gładko (to ważne, gdy ciasto jest nierówne, warstwa czekoladowa odpada) na grubość ok. 3 mm. Wykrawać prostokąty odrobinę większe niż foremki do czekolady. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C na złocisty kolor. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (każdą osobno), wlewać po 2 łyżki do foremek i zostawić do stwardnienia. Ostrożnie wyjąć z foremek. Na rogach ciastek umieścić po kropelce czekolady i przyklejać zastygniętą czekoladę.
Smacznego 🙂

Znajdź mnie na FB.

Z ulotki dołączonej do foremek Tchibo.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *