Kruche, maślane ciasteczka pokryte z jednej strony warstwą czekolady. Są smaczne, a dzięki foremkom są ciekawe i ładne.
Składniki ciastek z czekoladą:
- 125 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego (a najlepiej laska wanilii)
- 100 g mąki
- 87,5 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 300 g czekolady (u mnie 3 rodzaje: deserowa, mleczna i biała)
Jak zrobić ciasteczka z czekoladą?
Masło wraz z cukrem pudrem zmiksować/utrzeć na jasną i puszystą masę. Mąki, sól i ziarenka wanilii połączyć z masą maślaną. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować gładko (to ważne, gdy ciasto jest nierówne, warstwa czekoladowa odpada) na grubość ok. 3 mm. Wykrawać prostokąty odrobinę większe niż foremki do czekolady. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C na złocisty kolor. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (każdą osobno), wlewać po 2 łyżki do foremek i zostawić do stwardnienia. Ostrożnie wyjąć z foremek. Na rogach ciastek umieścić po kropelce czekolady i przyklejać zastygniętą czekoladę.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na FB.
Z ulotki dołączonej do foremek Tchibo.