Świąteczne ciasto bakaliowe

Świąteczne ciasto bakaliowe bez cukru i mąki. Brzmi źle. Ciasto bez cukru? Bez mąki? To nie może się udać! Z olbrzymią nieśmiałością i obawą zrobiłam je w zeszłym roku. Ciasto okazało się przepyszne, cudowne. W tym roku jest obowiązkowym punktem w naszym słodkim świątecznym repertuarze.

Świąteczne ciasto bakaliowe
Świąteczne ciasto bakaliowe

Składniki ciasta bakaliowego:

  • 500 g pokrojonych w kostkę daktyli
  • 200 g żurawiny
  • 200 g rodzynek
  • 225 g mielonych migdałów lub orzechów
  • 200 g powideł
  • 100 g migdałów w słupkach
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 250 ml mocnej, czarnej herbaty
  • 175 g masła
  • 3 jajka

Ponadto:

  • 3 łyżki powideł do posmarowania
  • 1-3 łyżki rumu (najlepiej mocnego)

Jak zrobić świąteczne ciasto bakaliowe?

Mocną herbatę, pokrojone w drobną kostkę daktyle, rodzynki, żurawinę, powidła, przyprawy korzenne, masło włożyć do garnka z grubym dnem. Mieszając zagotować i gotować 10 minut. Zostawić z ognia i odstawić na godzinę do przestudzenia. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka rozbełtać, dodać migdały w słupkach i mielone. Całość połączyć z masą owocową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C przez 1 godzinę i 45 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować ciepłe ciasto powidłami rozmieszanymi z rumem. Zostawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na noc).

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Z „Manipieczenia”

Świąteczne ciasto bakaliowe
Świąteczne ciasto bakaliowe
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *