Świąteczne ciasto bakaliowe bez cukru i mąki. Brzmi źle. Ciasto bez cukru? Bez mąki? To nie może się udać! Z olbrzymią nieśmiałością i obawą zrobiłam je w zeszłym roku. Ciasto okazało się przepyszne, cudowne. W tym roku jest obowiązkowym punktem w naszym słodkim świątecznym repertuarze.
Składniki ciasta bakaliowego:
- 500 g pokrojonych w kostkę daktyli
- 200 g żurawiny
- 200 g rodzynek
- 225 g mielonych migdałów lub orzechów
- 200 g powideł
- 100 g migdałów w słupkach
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 250 ml mocnej, czarnej herbaty
- 175 g masła
- 3 jajka
Ponadto:
- 3 łyżki powideł do posmarowania
- 1-3 łyżki rumu (najlepiej mocnego)
Jak zrobić świąteczne ciasto bakaliowe?
Mocną herbatę, pokrojone w drobną kostkę daktyle, rodzynki, żurawinę, powidła, przyprawy korzenne, masło włożyć do garnka z grubym dnem. Mieszając zagotować i gotować 10 minut. Zostawić z ognia i odstawić na godzinę do przestudzenia. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka rozbełtać, dodać migdały w słupkach i mielone. Całość połączyć z masą owocową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C przez 1 godzinę i 45 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować ciepłe ciasto powidłami rozmieszanymi z rumem. Zostawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na noc).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.