Ryba w cieście

Ryba w cieście, ze szpinakiem i koperkiem, to niezwykłe, świąteczne danie. Świetnie smakuje i fajnie wygląda. Ryba w ten sposób przygotowana jest soczysta i aromatyczna. I teraz mam problem. Na Wigilię łosoś w cieście czy z piekarnika z tłuczonym pieprzem i skórką cytrynową.

Ryba w cieście krucho-drożdżowym z koperkiem i szpinakiem
Ryba w cieście

Składniki ryby w cieście:

  • 250 g mąki
  • 10 dag masła
  • 2 dag drożdży
  • 1 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Nadzienie i dodatki:

  • 600 g łososia bez skóry i ości lub innej ryby
  • 2 garście szpinaku
  • mały pęczek koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, skórka cytrynowa i sok z cytryny do skropienie ryby
  • olej do smażenia
  • żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania ciasta
  • ew. czarnuszka, mak, kminek, pieprz do posypania ciasta (niekoniecznie)

Jak zrobić rybę w cieście?

Rybę osolić, oprószyć pieprzem i startą skórką cytrynową oraz skropić sokiem cytrynowy. Odstawić do lodówki. Gdy ryba się chłodzi, przygotować ciasto.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.

Rybę obsmażyć i ostudzić. Szpinak umyć i obciąć ogonki. Koperek umyć i posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć ze szpinakiem, całość delikatnie posolić.

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, wykroić dwie formy w kształcie ryby. resztki ciasta zostawić na płetwy boczne i tylną. Jedną część położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć szpinak, dalej rybę, koper i przykryć drugą częścią. Zacisnąć boki, dokleić płetwy boczne i tylną. Nożem naciąć łuski*. Posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Można wierzch posypać dowolna posypką. Piec w rozgrzanym do 200-210 °C piekarniku na złoto (15-20 minut). Ryba najlepsza jest na ciepło, ale na zimno, jako kanapka, też jest świetna :).

* Zamiast skomplikowanej formy, można po prostu przygotować dwa prostokąty z ciasta. Na jednym położyć rybę, przykryć drugim i zacisnąć boki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *