Tort Napoleon

Tort Napoleon to 18-20 placków podobnych do podpłomyków, przełożonych kremem budyniowym z kajmakiem. Pracochłonny, wymagający, trzeba go przygotować 10-12 godzin przed planowanym podaniem, by warstwy zmiękły i połączyły się w spójną całość. Oprócz tego 24 godziny po zrobieniu już nie jest taki dobry jak świeży. Jednak efekt wart jest wysiłku. Napoleon to przepyszny, imponujący tort wielowarstwowy na specjalne okazje.

Z TEJ strony (z drobnymi zmianami).

Wielowarstwowy tort napoleon z kremem budyniowym.Porcja tortu.
Tort Napoleon

Składniki ciasta:

  • 800-900 g mąki
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 300-350 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki masy:

  • 500 g kajmaku (puszka)
  • 2 jajka
  • 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 600 ml mleka 3,5 %
  • 500 ml śmietany 36 % (dobrze schłodzona)
  • cukier puder do smaku, 4 łyżki lub więcej

Jak zrobić Tort Napoleon?

Ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło, jajka, cukier utrzeć. Do utartej masy dodać powoli mleko (nie przerywając mieszania), potem mąkę ze szczyptą soli. Zagnieść ciasto, podzielić na 5 równych części, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po ww. czasie każdą z pięciu części podzielić na 4 i rozwałkować na cieniutkie placki o średnicy 23 cm. Nie muszą być równe. Piec po kolei w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C na słomkowy kolor (5-8 minut). Po wyjęciu ciepłe placki okroić, wyrównać wokół talerza/tortownicy o średnicy 21 cm. Okruchy zostawić, będą ozdobą tortu.

Masa. Jajka, mąkę i 1/4 szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować, dodać powoli mieszankę mączno-jajeczną. Przez cały czas trzeba energicznie mieszać, by masa nie zwarzyła się i by nie powstały grudki. Powstały budyń lekko przestudzić i do ciepłego dodać kajmak. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Śmietanę delikatnie dodać do budyniu kajmakowego, mieszając łyżką, by nie popsuć struktury piany. Najlepiej zrobić to w 3-4 partiach, tzn. dodać cześć, wymieszać, dodać następną, wymieszać, itd.

Składanie tortu. Na paterę, o średnicy znacznie większej niż średnica placków, położyć kleks kremu, na to pierwszy placek 3 łyżki kremu (oszczędne łyżki), placek, krem i tak do wyczerpania składników. Wierzch i boki posmarować cieniutką warstwa kremu i posypać pokruszonymi odłamkami ciasta. Wstawić do lodówki na 10-12 godzin (po tym czasie tort osiądzie). Przed podaniem można dowolnie ozdobić, ale nie jest to konieczne.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielowarstwowy tort napoleon z kremem budyniowym
Tort Napoleon
drukuj

2 thoughts on “Tort Napoleon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *