Tort Napoleon to 18-20 placków podobnych do podpłomyków, przełożonych kremem budyniowym z kajmakiem. Pracochłonny, wymagający, trzeba go przygotować 10-12 godzin przed planowanym podaniem, by warstwy zmiękły i połączyły się w spójną całość. Oprócz tego 24 godziny po zrobieniu już nie jest taki dobry jak świeży. Jednak efekt wart jest wysiłku. Napoleon to przepyszny, imponujący tort wielowarstwowy na specjalne okazje.
Z TEJ strony (z drobnymi zmianami).
Składniki ciasta:
- 800-900 g mąki
- 80 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 300-350 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki masy:
- 500 g kajmaku (puszka)
- 2 jajka
- 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 600 ml mleka 3,5 %
- 500 ml śmietany 36 % (dobrze schłodzona)
- cukier puder do smaku, 4 łyżki lub więcej
Jak zrobić Tort Napoleon?
Ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło, jajka, cukier utrzeć. Do utartej masy dodać powoli mleko (nie przerywając mieszania), potem mąkę ze szczyptą soli. Zagnieść ciasto, podzielić na 5 równych części, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po ww. czasie każdą z pięciu części podzielić na 4 i rozwałkować na cieniutkie placki o średnicy 23 cm. Nie muszą być równe. Piec po kolei w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C na słomkowy kolor (5-8 minut). Po wyjęciu ciepłe placki okroić, wyrównać wokół talerza/tortownicy o średnicy 21 cm. Okruchy zostawić, będą ozdobą tortu.
Masa. Jajka, mąkę i 1/4 szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować, dodać powoli mieszankę mączno-jajeczną. Przez cały czas trzeba energicznie mieszać, by masa nie zwarzyła się i by nie powstały grudki. Powstały budyń lekko przestudzić i do ciepłego dodać kajmak. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Śmietanę delikatnie dodać do budyniu kajmakowego, mieszając łyżką, by nie popsuć struktury piany. Najlepiej zrobić to w 3-4 partiach, tzn. dodać cześć, wymieszać, dodać następną, wymieszać, itd.
Składanie tortu. Na paterę, o średnicy znacznie większej niż średnica placków, położyć kleks kremu, na to pierwszy placek 3 łyżki kremu (oszczędne łyżki), placek, krem i tak do wyczerpania składników. Wierzch i boki posmarować cieniutką warstwa kremu i posypać pokruszonymi odłamkami ciasta. Wstawić do lodówki na 10-12 godzin (po tym czasie tort osiądzie). Przed podaniem można dowolnie ozdobić, ale nie jest to konieczne.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place
Fakt, trochę jest roboty przy plackach, ale całość wygląda obłędnie!
Dziękuję 🙂