Kolejny nasz przepis na danie słono-słodkie. Indyk w majeranku, nadziany morelami i polany miodem.
Smaczna rolada, która może pojawić się na świątecznym czy niedzielnym stole. Poza tym zimna pieczeń jest doskonała na kanapki.
Danie Artura na podstawie “Przyjaciółki”.
Składniki:
- 1,5 kg piersi z indyka
- 2 łyżki oleju
- sok i skórka z cytryny
- 2-3 łyżki miodu
- ok. 25 – 30 sztuk suszonych moreli
- szklanka białego wytrawnego wina
- masło do obsmażenia mięsa
- sól, pieprz, majeranek
- ew. kilka plastrów sera żółtego jeśli chcemy, by nadzienie było zwarte
Wykonanie:
Mięso rozkroić na płat, osolić, posypać pieprzem, majerankiem. Miód rozmieszać z olejem, sokiem i skórką cytrynową i taką mieszaniną posmarować indyka. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Morele umyć i namoczyć w winie. Owoce ułożyć na mięsie + ew. ser, zwinąć roladę, zasznurować. Opiec na maśle. Włożyć do brytfanny, polać winem (tym z moreli) i piec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku ok. 1 godziny.
Znajdź mnie na fb.
Inne świąteczne dania słono-słodkie: