Pieczeń z indyka z morelami

Kolejny nasz przepis na danie słono-słodkie. Indyk w majeranku, nadziany morelami i polany miodem.

Smaczna rolada, która może pojawić się na świątecznym czy niedzielnym stole. Poza tym zimna pieczeń jest doskonała na kanapki.

Danie Artura na podstawie „Przyjaciółki”.

pieczeń z indyka z morelami_potrawy z drobiu_rolada mięsna_danie słodo-słone_mięso z owocami

Składniki:

  • 1,5 kg piersi z indyka
  • 2 łyżki oleju
  • sok i skórka z cytryny
  • 2-3 łyżki miodu
  • ok. 25 – 30 sztuk suszonych moreli
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • masło do obsmażenia mięsa
  • sól, pieprz, majeranek
  • ew. kilka plastrów sera żółtego jeśli chcemy, by nadzienie było zwarte

Wykonanie:

Mięso rozkroić na płat, osolić, posypać pieprzem, majerankiem. Miód rozmieszać z olejem, sokiem i skórką cytrynową i taką mieszaniną posmarować indyka.  Odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Morele umyć i namoczyć w winie. Owoce ułożyć na mięsie + ew. ser, zwinąć roladę, zasznurować. Opiec na maśle. Włożyć do brytfanny, polać winem (tym z moreli) i piec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku ok. 1 godziny.

pieczeń z indyka z morelami_potrawy z drobiu_rolada mięsna_danie słodo-słone_mięso z owocami

Znajdź mnie na fb. 

Inne świąteczne dania słono-słodkie:

szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc   pałki miodowo-rozmarynowe_dania z drobiu_dania na piknik_dania błyskawiczne_szpinak na surowo  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *