Tarta warzywna

Wytrawna, warzywna tarta czy też torcik. Doskonała z barszczem lub sokiem pomidorowym.

Przepis z „Kolekcji Dobrej Kuchni”.

tarta warzywana_wytrawne ciasto_danie wegetariańskie

Składniki ciasta:

  • 20 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 8 dag masła
  • pół łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Składniki nadzienia:

  • ok. 1 kg różnych warzyw (u mnie marchew, brokuły, kalafior, brukselka)
  • 200 g kremówki
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 15 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtko, sól, wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić ciasto do lodówki na min. 30 minut.

W tym czasie ugotować warzywa na pół twardo, osączyć i ostudzić.

Śmietanę rozmącić z jajkami i białkiem, połową sera. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową (do smaku).

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 26 cm. Zapiec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku. Ostudzić, położyć warzywa, polać sosem, posypać serem i piec 25 – 30 minut.

Znajdź mnie na fb. 

Inne wytrawne wypieki:

 tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *