Babeczki amerykańskie w każdym calu. Ciasteczka oreo, masło orzechowe i brownie. Mało tego, w oryginalnym przepisie, temperaturę podano w stopniach Fahrenheita.
Wglądają zabawnie i zaskakująco. A jakie są? Chrupiący, słodki środek, przykryty mocno czekoladową pierzynką. Smak przełamuje i uzupełnia masło orzechowe.
Przepis na babeczki ze strony “Recipe Snobs”. Na ciasto czekoladowe z “Gotuję, bo lubię”.
Składniki (na 12 babeczek):
- 24 ciasteczka Oreo
- filiżanka masła orzechowego
- brownie
Składniki na brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 30 g kakao
- 4 jajka
- 120 g masła
- 180 g cukru
- 140 g mąki
Wykonanie:
Foremki muffinkowe wyłożyć papilotkami. Do środka każdej włożyć Oreo – masło orzechowe – Oreo – masło orzechowe. Wierzch każdej babeczki polać brownie. Piec w 175 °C 15 – 18 minut (piekarni rozgrzany).
Na brownie. Masło rozpuścić dodać do niego pokruszoną czekoladę i całość miksować do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając mieszania dodać kakao, cukier i po jednym jajku. Na koniec wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Masy wystarczyło na 12 babeczek z Oreo i 6 bez ciasteczek. Przyznaję się, wolę brownie bez dodatków.
Znajdź mnie na fb.
Inne czekoladowe maleństwa: