Pasztet z soczewicy

Z cyklu „Nie zawsze musi być mięso” albo „Wegetariańska Wielkanoc” – pasztet z soczewicy. Smaczna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pasztetów (przeważnie tłustych). Kilka słów  o zaletach zdrowotnych soczewicy. Ta prastara roślina znana w Polsce od neolitu, obfituje w witaminy (A, PP, C), minerały (żelazo, fosfor,magnez, potas), białko, ma niski indeks glikemicznym (co zapewne ucieszy osoby odchudzające się).

Smak pasztetu można dowolnie zmieniać, dodając ulubione przyprawy, dodatki, zioła.

Przepis Pawła vel Melona.

 W tle pasztetu chleb orkiszowy.

 pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie

Składniki:

  • 0,5 kg soczewicy (u mnie zielona)
  • 2 cebule
  • oliwa lub olej do podsmażenia cebuli (u mnie oliwa pikantna)
  • 2 jajka (u mnie zawsze z oznaczeniem 1)
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • dowolne dodatki (u mnie tandori masala)

Wykonanie:

Soczewicę moczyć w wodzie przez 4 godziny. Wodą odlać, zalać nową i gotować ok. 20 minut. Cebulę przesmażyć, połączyć z soczewicą. Całość zmiksować na gładką masę. Do przestudzonej dodać bułkę, jajka, sól (nie solić w trakcie gotowania!), pieprz, dodatki i dobrze wyrobić. Keksówkę posmarować oliwą, wyłożyć masę . Piec w rozgrzanym do 180 °C pasztetniku ok. 40 minut. 

Wierzch pasztetu przed wstawieniem do piekarnika posmarowałam oliwą.

Pasztet dodaję do akcji „Wegetariańska Wielkanoc z Zieleniną” i „Wielkanocne smaki”. 

Znajdź mnie na fb. 

Inne dania na Wielkanoc:

jajka faszerowane pieczarkami_przystawki_dania wegetariańskie_Wielkanoc  zupa chrzanowa_zupa krem_Wielkanoc_danie wegetariańskie  schab minutka_domowe wędliny  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc

 



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *