Hummus

Hummus – przysmak bliskowschodni. Popularny u nas dzięki weganom i wegetarianom. Co to jest? Pasta, dip, część mezze, którego zasadniczym składnikiem jest ciecierzyca. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym chlebem, czy chlebkiem pita i z oliwkami.

To nasze kolejne danie z ciecierzycy (po pasztecie), ale o ile pasztet zachwycił wszystkich, o tyle hummus tylko część rodziny.

Przepis Pawła (Melona).

Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie

Składniki:

  • 225 g ciecierzycy
  • 1-2 łyżki pasty tahini
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • ew. dodatki do wyboru: kilka suszonych pomidorów, natka pietruszki, kmin (u mnie pomidory)

Wykonanie:

Cieciorkę namoczyć na noc. Odlać wodę, zalać nową i gotować ok. 40 minut. Odlać wodę (nie wylewać), ostudzić. Włożyć do blendera, dodać czosnek, pastę tahini, pomidory, oliwę, sok z cytryny zmiksować na gładką, jedwabistą pastę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wodę z gotowania ciecierzycy, tyle by była aksamitna. Całość osolić (nie wolno solić podczas gotowania), doprawić. Gotowe danie polać oliwą, ewentualnie posypać natką, czy orzeszkami piniowymi.

Znajdź mnie na fb.

Hummus to dobre rozwiązanie na letnie śniadanie, dlatego zapisuję go do akcji „Śniadanie na lato”.

Inne dania wegetariańskie:

domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *