Hummus – przysmak bliskowschodni. Popularny u nas dzięki weganom i wegetarianom. Co to jest? Pasta, dip, część mezze, którego zasadniczym składnikiem jest ciecierzyca. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym chlebem, czy chlebkiem pita i z oliwkami.
To nasze kolejne danie z ciecierzycy (po pasztecie), ale o ile pasztet zachwycił wszystkich, o tyle hummus tylko część rodziny.
Przepis Pawła (Melona).
Składniki:
- 225 g ciecierzycy
- 1-2 łyżki pasty tahini
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól
- ew. dodatki do wyboru: kilka suszonych pomidorów, natka pietruszki, kmin (u mnie pomidory)
Wykonanie:
Cieciorkę namoczyć na noc. Odlać wodę, zalać nową i gotować ok. 40 minut. Odlać wodę (nie wylewać), ostudzić. Włożyć do blendera, dodać czosnek, pastę tahini, pomidory, oliwę, sok z cytryny zmiksować na gładką, jedwabistą pastę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wodę z gotowania ciecierzycy, tyle by była aksamitna. Całość osolić (nie wolno solić podczas gotowania), doprawić. Gotowe danie polać oliwą, ewentualnie posypać natką, czy orzeszkami piniowymi.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Hummus to dobre rozwiązanie na letnie śniadanie, dlatego zapisuję go do akcji “Śniadanie na lato”.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
1 thoughts on “Hummus”