Hummus

Hummus – przysmak bliskowschodni. Popularny u nas dzięki weganom i wegetarianom. Co to jest? Pasta, dip, część mezze, którego zasadniczym składnikiem jest ciecierzyca. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym chlebem, czy chlebkiem pita i z oliwkami.

To nasze kolejne danie z ciecierzycy (po pasztecie), ale o ile pasztet zachwycił wszystkich, o tyle hummus tylko część rodziny.

Przepis Pawła (Melona).

Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie

Składniki:

  • 225 g ciecierzycy
  • 1-2 łyżki pasty tahini
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • ew. dodatki do wyboru: kilka suszonych pomidorów, natka pietruszki, kmin (u mnie pomidory)

Wykonanie:

Cieciorkę namoczyć na noc. Odlać wodę, zalać nową i gotować ok. 40 minut. Odlać wodę (nie wylewać), ostudzić. Włożyć do blendera, dodać czosnek, pastę tahini, pomidory, oliwę, sok z cytryny zmiksować na gładką, jedwabistą pastę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wodę z gotowania ciecierzycy, tyle by była aksamitna. Całość osolić (nie wolno solić podczas gotowania), doprawić. Gotowe danie polać oliwą, ewentualnie posypać natką, czy orzeszkami piniowymi.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Hummus to dobre rozwiązanie na letnie śniadanie, dlatego zapisuję go do akcji “Śniadanie na lato”.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

1 thoughts on “Hummus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.