Hummus – przysmak bliskowschodni. Popularny u nas dzięki weganom i wegetarianom. Co to jest? Pasta, dip, część mezze, którego zasadniczym składnikiem jest ciecierzyca. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym chlebem, czy chlebkiem pita i z oliwkami.
To nasze kolejne danie z ciecierzycy (po pasztecie), ale o ile pasztet zachwycił wszystkich, o tyle hummus tylko część rodziny.
Przepis Pawła (Melona).
Składniki:
- 225 g ciecierzycy
- 1-2 łyżki pasty tahini
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól
- ew. dodatki do wyboru: kilka suszonych pomidorów, natka pietruszki, kmin (u mnie pomidory)
Wykonanie:
Cieciorkę namoczyć na noc. Odlać wodę, zalać nową i gotować ok. 40 minut. Odlać wodę (nie wylewać), ostudzić. Włożyć do blendera, dodać czosnek, pastę tahini, pomidory, oliwę, sok z cytryny zmiksować na gładką, jedwabistą pastę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wodę z gotowania ciecierzycy, tyle by była aksamitna. Całość osolić (nie wolno solić podczas gotowania), doprawić. Gotowe danie polać oliwą, ewentualnie posypać natką, czy orzeszkami piniowymi.
Znajdź mnie na fb.
Hummus to dobre rozwiązanie na letnie śniadanie, dlatego zapisuję go do akcji “Śniadanie na lato”.
Inne dania wegetariańskie: