Dal z soczewicy z pomidorami i kokosem

Dal z soczewicy, to taki aromatyczny wegetariański gulasz/gęsta zupa ze strączków. Danie pochodzące z Indii rozgrzewające i sycące. Najlepsze z ryżem i kwaśną surówką – to nasza wersja obiadu, ale wiele osób zjada dal z chlebkami naan, a ja czasem zmieniam ryż na kaszę owsianą. Dal to zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Pamiętacie? Dążymy do diety śródziemnomorskiej, czyli strączki trzy razy w tygodniu (zamiast mięsa).

Dal z soczewicy z pomidorami i kokosem
Dal z soczewicy z pomidorami i kokosem

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 cm startego imbiru
  • 1 puszka passaty pomidorowej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • przyprawy (2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka garam masali, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól)
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1,5 miarki wody (miarka to puszka po passacie lub mleku kokosowym)

Jak zrobić dal z soczewicy z pomidorami i kokosem?

Przygotować przyprawy. Soczewicę opłukać, osączyć. Cebulę pokroić w kostkę, Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać czosnek i imbir, chwilę smażyć, dodać pozostałe przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. Dodać soczewicę, passatę pomidorową, mleczko kokosowe i wodę. Gotować do miękkości 10-15 minut. Posypać natką pietruszki lub kolendry.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.