Dal z soczewicy, to taki aromatyczny wegetariański gulasz/gęsta zupa ze strączków. Danie pochodzące z Indii rozgrzewające i sycące. Najlepsze z ryżem i kwaśną surówką – to nasza wersja obiadu, ale wiele osób zjada dal z chlebkami naan, a ja czasem zmieniam ryż na kaszę owsianą. Dal to zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Pamiętacie? Dążymy do diety śródziemnomorskiej, czyli strączki trzy razy w tygodniu (zamiast mięsa).
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 cm startego imbiru
- 1 puszka passaty pomidorowej
- 1 puszka mleka kokosowego
- przyprawy (2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka garam masali, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól)
- 1-2 łyżki oleju
- 1,5 miarki wody (miarka to puszka po passacie lub mleku kokosowym)
Jak zrobić dal z soczewicy z pomidorami i kokosem?
Przygotować przyprawy. Soczewicę opłukać, osączyć. Cebulę pokroić w kostkę, Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać czosnek i imbir, chwilę smażyć, dodać pozostałe przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. Dodać soczewicę, passatę pomidorową, mleczko kokosowe i wodę. Gotować do miękkości 10-15 minut. Posypać natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.