Kakaowy biszkopt z masą jogurtową gęsto nadzianą kolorowymi galaretkami, a do tego lśniąca polewa czekoladowa. Dla wielbicieli galaretek i lekkich ciast.
Składniki ciasta z niespodzianką:
Biszkopy:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki kakao
- szczypta soli
Nadzienie:
- 750 ml jogurtu
- 250 ml wody
- 2 galaretki cytrynowe
- 4 galaretki w różnych kolorach
Lustrzana polewa:
- 150 g cukru
- 50 ml wody
- 50 g kakao
- 100 ml kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
Jak zrobić biszkopt kakaowy z niespodzianką?
Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).
Dno formy 20 x 35 cm i dłuższe boki wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C. Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać. Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać żółtka. Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąkę z kakao.
Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i uderzyć dnem foremki o deskę lub inną twardą powierzchnię. Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie, przed wyjęciem, okroić nożykiem. Przekroić wzdłuż na pół.
Masa. 4 Galaretki rozpuścić osobno w 200 ml wrzątku. Każdy kolor wylać oddzielnie na w miarę płaski talerz i zostawić do całkowitego zastygnięcia. Stężałe pokroić w kostkę. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 250 ml wrzątku, ostudzić i tężejące połączyć z jogurtem (można ew. dosłodzić cukrem pudrem). Do masy jogurtowej dodać pokrojone galaretki. Masę wyłożyć na dolną cześć biszkoptu, przykryć drugim. Wierzch polać polewą. Całość zostawić do zastygnięcia.
Polewa. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Do małego garnka wlać wodę i cukier, zagotować do rozpuszczenia. Dodać kakao i śmietankę wymieszać i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, zostawić do przestudzenia i letnią polać ciasto.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
Ciasto z niespodzianką, świetny pomysł! 🙂
Dzięki 🙂