Ostatnio moje ulubione klopsiki – warzywne, z ciecierzycy z groszkiem, papryką i kukurydzą. Do nich sos pomidorowy i ziemniaki, to tak obiadowo, ale na przekąskę, na jeden gryz – z sosem jogurtowym lub bez niczego.
Składniki klopsików warzywnych:
kubek ugotowanej ciecierzycy (kubek o pojemności 330 ml)
filiżanka groszku (pojemność 100-125 ml)
filiżanka kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
1 por (biała część)
1 łyżka mąki z ciecierzycy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1-2 łyżeczek curry
1-2 ząbków czosnku
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
ew. natka lub kolendra
Wykonanie:
Pora pokroić w półplasterki i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę pokroić w kostkę. Ciecierzycę zblendować na gładką masę (gdyby okazała się za sucha, dodać wody z gotowania lub puszki). Do zmiksowanej cieciorki dodać pora i chwilę blendować, ale tak by zostały kawałki pora (nie na gładko). Do masy dodać mąki, curry, sól, pieprz i masę dobrze wymieszać/wyrobić. Potem dodać groszek, kukurydzę, paprykę i ew. zieleninę, wymieszać. Z masy formować niewielkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i smażyć na rumiano.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności
1 thoughts on “Klopsiki warzywne jak z Ikea”