Klopsiki warzywne jak z Ikea

Ostatnio moje ulubione klopsiki – warzywne, z ciecierzycy z groszkiem, papryką i kukurydzą. Do nich sos pomidorowy i ziemniaki, to tak obiadowo, ale na przekąskę, na jeden gryz – z sosem jogurtowym lub bez niczego.

klopsiki warzywne jak z Ikea_klopsiki z ciecierzycy_klopsiki wegetariańskie

Składniki klopsików warzywnych:
  • kubek ugotowanej ciecierzycy (kubek o pojemności 330 ml)
  • filiżanka groszku (pojemność 100-125 ml)
  • filiżanka kukurydzy 
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 1 por (biała część)
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczek curry
  • 1-2 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • ew. natka lub kolendra
Wykonanie: Pora pokroić w półplasterki i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę pokroić w kostkę. Ciecierzycę zblendować na gładką masę (gdyby okazała się za sucha, dodać wody z gotowania lub puszki). Do zmiksowanej cieciorki dodać pora i chwilę blendować, ale tak by zostały kawałki pora (nie na gładko). Do masy dodać mąki, curry, sól, pieprz i masę dobrze wymieszać/wyrobić. Potem dodać groszek, kukurydzę, paprykę i ew. zieleninę, wymieszać. Z masy formować niewielkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i smażyć na rumiano.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

klopsiki warzywne jak z Ikea_klopsiki z ciecierzycy_klopsiki wegetariańskie

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
drukuj

1 thoughts on “Klopsiki warzywne jak z Ikea

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.