Z cyklu: “Nie zawsze musi być mięso” – strogonow w wersji wegetariańskiej.
Składniki:
- 200 g suchej fasoli
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 2-3 łyżki oleju do smażenia cebuli
- natka pietruszki
- Przyprawy: sól, pieprz, kminek
Wykonanie:
Fasolę umyć, zalać wodą i zostawić na noc. Po tym czasie wodę odlać, fasolę zalać nową i gotować do miękkości z dodatkiem kminku (nie solić!). Wodę z gotowania zostawić.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na oleju. Dodać pieczarki, smażyć razem do odparowania wody. Na patelnię wrzucić ugotowaną fasolę, doprawić, dodać koncentrat pomidorowy. Gdyby danie było za gęste, dolać wody z gotowania fasoli. Całość dobrze doprawić. Zestawić z ognia i dodać śmietankę. Pozostawić na kilka minut, by smaki się przegryzły. Posypać natką. Podawać z bagietką lub ziemniakami.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne obiady bez mięsa:
1 thoughts on “Strogonow z fasoli”